Monday, April 23, 2012

Muffins με φράουλες & άρωμα πορτοκαλιού





Ο συνδυασμός φράουλας - πορτοκαλιού αποτελεί ένα ιδιαίτερο άγγιγμα στον ουρανίσκο μας. Και τώρα που οι φράουλες είναι στην εποχή τους, τις επιλέγουμε για να φτιάξουμε μια εύκολη και γλυκιά πρόταση για πρωινό, σνακ ή απογευματινό. Συνοδεύει ωραία τον καφέ ή το τσάι σας στο πρωινό, αποτελεί ένα χαμηλής θερμιδικής αξίας σνακ για όλες τις ώρες, ενώ εντυπωσιάζει με τη φρουτένια ανάλαφρη γεύση του.


Χρόνος προετοιμασίας : 30'               Συνολικός χρόνος: 1 ώρα περίπου


Υλικά  (για 12 ατομικά Muffins)

·         3 κ.σ. αμύγδαλα
·         2 κ.σ. και 3/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, χωρισμένα
·         2 κ.σ. και 1/2 της κούπας καστανή ζάχαρη, χωρισμένα
·         3 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού, χωρισμένα
·         1/4 κ.γ. αλάτι
·         2 κ.σ. και 1/4 της κούπας καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο, χωρισμένα
·         1 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως 
·         2 κ.σ. baking powder
·         1 κ.σ. μαγειρική σόδα
·         3/4 της κούπας ξινόγαλο
·         1/4 της κούπας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
·         1 μεγάλο αυγό
·         1 1/2 κούπα φρέσκες κομμένες φράουλες  (περίπου 250 γρ)

     Διαδικασία
1.            Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο βαθμούς. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη θήκη για muffins, βάζοντας μία χάρτινη θήκη ψησίματος σε κάθε θέση ή αλείφοντας τες καλά με σπρέι ψησίματος (θα το βρείτε σε μαγαζιά που πωλούν είδη ζαχαροπλαστικής).
2.            Σε ένα μίξερ τύπου multi, βάζουμε τα αμύγδαλα, τις 2 κουταλιές από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τις 2 κουταλιές καστανής ζάχαρης, 1 κουταλιά από το ξύσμα πορτοκαλιού και ¼ κ.γ. αλάτι και το δουλεύουμε μέχρι να αλεστούν και να γίνει μια πούδρα. Μεταφέρουμε το μείγμα αυτό σε ένα μικρό μπολ, ραντίζουμε με 2 κ.σ. καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ενωθούν καλά.
3.            Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα ¾ της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής αλέσεως, το baking powder και τη σόδα. Σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ βάζουμε την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη (1/2 της κούπας), 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι, 1/4 της κούπας καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο, το ξινόγαλο, το χυμό πορτοκάλι και το αυγό, και τα ανακατέυουμε καλά με το σύρμα. Στο μπολ με τα στερεά υλικά, κάνουμε μια τρύπα στη μέση και εκεί ρίχνουμε τα υγρά υλικά, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε τις φράουλες και ανακατεύουμε για να μοιραστούν σε όλο το μείγμα.  Χωρίζουμε το μείγμα ισόποσα στις θέσεις για muffins, και σε κάθε μία ρίχνουμε στην κορφή το μείγμα του αμυγδάλου που δουλέψαμε στην αρχή, πατώντας το απαλά για να ενωθούν.
4.            Ψήνουμε τα muffins μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα, για 18-20 λεπτά. Κάνουμε  το τεστ με την οδοντογλυφίδα για να σιγουρευτούμε ότι έχουν ψηθεί στο κέντρο, αφού όταν τα τρυπήσουμε και βγεί καθαρή τότε είναι έτοιμα. Τα αφήνουμε με τη φόρμα να κρυώσουν για 10 λεπτά, ενώ, αφού τα βγάλουμε, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα να στεγνώσουν για ακόμη 5 λεπτά, πριν τα σερβίρουμε.
  
    Θρεπτική αξία ανά muffin
    203 θερμίδες
    9  γρ. λίπος  ( εκ των όποιων 1 γρ. κορεσμένο )
    1,8 γρ. χοληστερόλης
   28 γρ υδατάνθρακες
    4 γρ πρωτεΐνης
    2 γρ. φυτικές ίνες 
    3,14 γρ. νάτριο
    8,8 γρ. κάλιο
     
      Tips
  •    Αν δεν έχουμε ή δε μπορούμε να βρούμε το αλεύρι ολικής αλέσεως, αντικαθιστούμε την ίδια ποσότητα που γράφει η συνταγή με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Η διαφορά στη χρήση αλευριού ολικής είναι ότι τα muffins γίνονται πιο αφράτα.
  •         Σε αυτή τη συνταγή καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο, γιατί τότε θα είναι πιο «βαριά» στη γεύση, αλλά και θα ανέβει αρκετά η θερμιδική τους αξία.
  •    Αν δεν έχετε ξινόγαλο ή δε μπορείτε να το προμηθευτείτε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με την ίδια ποσότητα γάλακτος πλήρες ή χαμηλών λιπαρών, αφού πρώτα ρίξετε μέσα μια κουταλιά της σούπας ξίδι. 




No comments:

Post a Comment