Wednesday, April 11, 2012

Νηστίσιμο / Vegan τσουρέκι


Για όσους δε μπορούν να περιμένουν την Ανάσταση, σας δίνουμε σήμερα μια εύκολη συνταγή για νηστίσιμο τσουρέκι. Είναι πολύ γευστικό γιατί γίνεται με ελαιόλαδο και χυμό πορτοκάλι, ενώ τα αρωματικά του δίνουν φίνο άρωμα.
Εκτός από την περίοδο της νηστείας όμως, μπορείτε να το φτιάξετε και για το Πάσχα, αν προτιμάτε ένα ελαφρύ τσουρέκι και με λιγότερα λιπαρά, σε σχέση τις κλασσικές συνταγές που περιέχουν βούτυρο και γάλα.
Επίσης, η συνταγή αυτή είναι κατάλληλη και για χορτοφάγους και vegans.

Χρόνος προετοιμασίας + αναμονής : 20’ +  2 ώρες
Χρόνος ψησίματος : 45’
Κόστος υλικών: € 4 περίπου

Υλικά (για ένα μεγάλο τσουρέκι ή δυο μικρά)
·         1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκι
·         2 πορτοκάλια σε χυμό και ξύσμα
·         200 γρ. ελαιόλαδο
·         2 φακελάκια ξηρή μαγιά
·         200 γρ. ζάχαρη
·         250 γρ. νερό χλιαρό
·         1 κ. γλυκού μαχλέπι
·         1 κ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
·         προαιρετικά: δάκρυα ή νιφάδες κουβερτούρας
Οδηγίες
1.   Σε ένα μεταλλικό μπωλ ανακατεύω τα 200 γρ από το αλεύρι με τις 2 μαγιές και το νερό. Αφήνω το κουρκούτι να διπλασιαστεί για 20'.
2.   Σε μια λεκάνη  βάζω το αλεύρι, ανοίγω μια λακούβα στη μέση και ρίχνω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος ρίχνω και το κουρκούτι της μαγιάς. Ζυμώνω καλά μέχρι να δέσει η ζύμη. Την αφήνω σε μια ζεστή γωνία να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζεται περίπου 2 ώρες).
3.   Χωρίζω τη ζύμη σε κομμάτια και ένα ένα το ξαναζυμώνω λίγο για να αποκτήσει λεία υφή και το πλάθω σε σχήματα (κουλούρα, πλεξίδα, κλπ).
4.   Τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους για να φουσκώσουν ξανά (χρειάζονται άλλη 1 ώρα).
5.   Ψήνω στους 150-160 βαθμούς για 45΄.
6.   Προαιρετικά: Για γέμιση σοκολάτας, πλάθουμε το τσουρέκι σε σχήμα μακρόστενο (σα φυτίλι). Με τον πλάστη το πατάμε για να γίνει επίπεδο. Ρίχνουμε κατά μήκος του τα τρίμματα σοκολάτας και ύστερα ξανακλείνουμε από άκρη σε άκρη. Το κάνουμε κουλούρα ή φτιάχνουμε άλλο ένα τέτοιο και τα πλέκουμε σε πλεξίδα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

No comments:

Post a Comment