Monday, June 3, 2013

SUMMER IS HERE!




Ο Ιούνιος έφτασε και τυπικά λοιπόν… καλό καλοκαίρι σε όλους! Μαζί με τις στυλιστικές μας επιλογές για το καλοκαίρι, με μεγάλη χαρά ανακαλύπτουμε τις διατροφικές μας επιλογές, στα εποχιακά φρούτα και λαχανικά.
Ντομάτες, αγγουράκια, κρεμμύδια, πιπεριές, μαϊντανός, αρακάς, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και φασολάκια. Όλα αυτά τα υπέροχα λαχανικά για να φτιάξουμε ίσως το πιο αγαπητό καλοκαιρινό φαγητό, το «τουρλού» ή ratatouille. Πόσο το αγαπώ αυτό το φαγητό! Πόσα αρώματα καλοκαιριού κρύβονται μέσα του. Η συνοδεία της ελληνικής φέτας και ενός φρεσκοψημμένου ψωμιού το κάνουν ανεπανάληπτο.

Όσον αφορά στα φρούτα, φράουλες, κεράσια, βύσσινα, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια… Τι πληθώρα αρωμάτων και γεύσεων  πλημμυρίζουν το τραπέζι μας, αλλά και πόσες βιταμίνες παίρνουμε από αυτά τα φρούτα. Κατά τη γνώμη μου αυτή η εποχή είναι η πιο «πλούσια» από φρούτα και λαχανικά, ιδανικά για να γευτούμε φρέσκα, να φτιάξουμε μοναδικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, αρωματικά λικέρ, αλλά και να τα αποξηράνουμε, έτσι ώστε να τα απολαύσουμε και το χειμώνα. 



Σήμερα ήθελα να μοιραστώ μαζί μας ένα γλυκό μυστικό. Σας δίνω μια συνταγή για μια γλυκιά τάρτα, εύκολη και γρήγορη, για να την απολαύσετε με τη γέμιση της αρεσκείας σας.
Υλικά
120 γραμμ. αλεύρι
60 γραμμ. βούτυρο από το ψυγείο σε κομματάκια
λίγο αλάτι
2 κ.σ ζάχαρη
2 - 3 κ.σ. πολύ παγωμένο νερό ή παγωμένη σόδα

Σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα το αλεύρι και το βούτυρο να γίνουν σαν ψίχουλα.  Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το παγωμένο νερό ή σόδα. Προσοχή όχι όλο μαζί - μπορεί οι δυο κουταλιές να είναι υπεραρκετές. Το ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, την οποία τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε ένα μισάωρο στο ψυγείο.
Μετά το μισάωρο βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη (ή ζαχαρωμένη με άχνη αν προτιμάτε) επιφάνεια, με τον πλάστη την ανοίγουμε σε ένα λεπτό φύλλο και καλύπτουμε τη βάση και τα τοιχώματα μιας καλά βουτυρωμένης  ταρτιέρας (αυτά τα υλικά κάνουν για μια ταρτιέρα 22 εκατοστών).  Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσει και ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, για 15 λεπτά περίπου.
Μόλις πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.


Μυστικό μόνο για εσάς: Πάρτε κεράσια, περίπου, 300 γρ., βγάλτε τα κουκούτσια και βάλτε τα να μουλιάσουν σε μείγμα από 50 γρ. ρούμι, μισή κούπα μαύρη ζάχαρη και ένα λοβό βανίλιας κομμένο στη μέση. Μόλις περάσει περίπου μισή ώρα, τα βγάζετε και στρώνετε με αυτά την φρεσκοψημμένη τάρτα, αφού όμως έχει κρυώσει. Αν έχετε και παγωτό βανίλια, το αποτέλεσμα θα απογειωθεί.
Όσοι από εσάς την φτιάξετε, πείτε μας τις εντυπώσεις σας με σχόλιο κάτω από το άρθρο. Θα πείσετε έτσι πολλούς περισσότερους να τη δοκιμάσουν.
Καλή σας απόλαυση!


No comments:

Post a Comment