Wednesday, September 18, 2013

Σας αρέσουν οι γιορτές? Πάμε Αίγινα για φυστίκια!




Σας αρέσουν οι γιορτές? Πάμε Αίγινα για φιστίκια!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται η «Γιορτή του Φυστικιού» στην Αίγινα, και φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε σχετική αναφορά στο λατρεμένο μας ξηρό καρπό. Από τις 19-22 Σεπτεμβρίου, η Αίγινα γιορτάζει και αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τον καρπό – σήμα κατατεθέν του νησιού, αλλά και στοιχεία της τοπικής κουλτούρας.


Πάνω από 50 περίπτερα θα μας περιμένουν κατά μήκος του λιμανιού, ενώ αρκετές εκδηλώσεις θα φιλοξενούνται σε ολόκληρο το νησί. Και φυσικά δε θα λείψουν τα Γαστρονομικά ταξίδια, από τον αναπληρωτή πρόεδρο της λέσχης αρχιμαγείρων Κρήτης Μιχάλη Παναγιωτάκη, και το γαστρονομικό αντάμωμα του συλλόγου βοσκών Αμαρίου Κρήτης με Αιγινήτες σεφ μπροστά από το κέντρο τύπου στην παραλία της Αίγινας θα κορυφώσουν τις εκδηλώσεις το απόγευμα του Σαββάτου.



Τι γνωρίζετε όμως για τον αγαπημένο μας καρπό?
Ο τόπος καταγωγής της φυστικιάς μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα δεν ήταν καθορισμένος. Στο τέλος του 19ου αιώνα, Ευρωπαίοι Βοτανικοί που επισκέφθηκαν τη Μέση Ανατολή και είδαν τις εκτεταμένες καλλιέργειες φυστικιάς, αποφάνθηκαν ότι πατρίδα της φυστικιάς ήταν η Συρία, η Τουρκία και η Μεσοποταμία. Το 1929-1930 όμως Ρώσοι Βοτανικοί που επισκέφθηκαν την Κεντρική Ασία, βρήκαν τη φυστικιά να φύεται μη καλλιεργημένη (άγρια) σε αχανείς εκτάσεις ορεινές και πεδινές, σχηματίζοντας έναν τύπο δασώδους στέπας σε εδάφη με πτωχή οικολογική σύνθεση. Η περιοχή της άγριας φυστικιάς επεκτείνεται στο Βόρειο Ιράν, Βόρειο Αφγανιστάν, Νότιο Τουρκμενιστάν, Ανατολικό Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, μέχρι και στο Κυρκιστάν. Από αυτά συμπεραίνεται ότι η Κεντρική Ασία είναι ο τόπος καταγωγής του άγριου προγόνου της καλλιεργημένης φυστικιάς. (πηγή: www.aeginafistikifest.gr. Πάντως, από το 1994, το φυστίκι Αιγίνης αναγνωρίστηκε ως ΠΟΠ προϊόν, προστατεύοντας το ως μοναδικό προϊόν και διεκδικώντας το όνομα προέλευσης!

Εμάς πάντως μας αρέσουν οι γαστρονομικές εκδηλώσεις και τα αφιερώματα στα ελληνικά προϊόντα, γι αυτό και θα είμαστε εκεί. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, και για να μη νομίζετε ότι το φυστικάκι Αιγίνης το χρησιμοποιούμε μόνο στα αγαπημένα σε όλους μας σιροπιαστά γλυκά, σας δίνω μια γρήγορη, πικάντικη  και πεντανόστιμη συνταγή για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας και να συνοδέψετε το κρασάκι σας.

Τυρομπαλίτσες με φιστίκι Αιγίνης




Υλικά:
300-350 γρ. κατσικίσιο τυρί κρέμα ή κατίκι
1 κεφάλι σκόρδο
150 ml έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φυστίκι Αιγίνης, τριμμένο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα σκόρδο. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τις σκελίδες μαζί με το ελαιόλαδο και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Στη συνέχεια τις αφαιρούμε και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον πολτό σκόρδου, το τυρί, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια μεγέθους καρυδιού και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά. Τέλος, τα ραντίζουμε με λίγο νερό και τα κυλάμε πάνω στο φυστίκι Αιγίνης. Έτοιμα!




No comments:

Post a Comment