Wednesday, February 29, 2012

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος με καβουρδισμένα αμύγδαλα


Σαρακοστή έχουμε και τι καλύτερο γλυκό μπορούμε να φτιάξουμε από το σιμιγδαλένιο χαλβά. Είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό, εύκολο στην προετοιμασία του και πολύ αγαπητό σε όλους. Είναι γευστικό από μόνο του, αλλά συνοδεύεται καλά με παγωτό ή φρέσκα φρούτα, ενώ μπορούμε να του προσθέσουμε σιρόπι όποιας γεύσης επιθυμούμε, κάνοντας διαφορετικές παραλλαγές. Τα υλικά που χρειάζονται για τη βασική συνταγή μας είναι απλά ενώ το κόστος της δεν ξεπερνά τα €2,5. Σε περίπτωση που επιθυμούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς ή συνοδευτικά, τότε το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα.
Χρόνος προετοιμασίας : 10' για το σιρόπι , 15-20' για το καβούρδισμα. Κόστος υλικών: €2,5
ΥΛΙΚΑ (για 10 ατομικά μπωλ των 200 ml ή για μία μικρή φόρμα του κέικ διαμέτρου 20cm )
(Για το σιρόπι)
4 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη
2 ξύλα κανέλλας (προαιρετικά για άρωμα)
(Για το χαλβά)
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μία μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και τα ξύλα κανέλλας για να φτιάξουμε το σιρόπι. Αφήνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά έως ότου αρχίζει να βράζει το σιρόπι μας και το αποσύρουμε. Προσοχή: δε θέλουμε να βράσει το σιρόπι πολύ ώρα. Τη στιγμή που αρχίζει να βράζει και δένει, το κατεβάζουμε από το μάτι. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Σε μια δεύτερη μεγαλύτερη κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι. Το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (αν η κουζίνα σας έχει διαβάθμιση από το 1-3 το βάζετε στο 1, αν έχει από το 1-9, το βάζετε στο 3) και το αφήνετε να ζεσταθεί λίγο. Μετά, προσθέτετε το σιμιγδάλι και με μία ξύλινη κουτάλα το ανακατεύετε συνεχώς, ώστε να καβουρδιστεί ομοιόμορφα. Είναι πολύ σημαντικό να ανακατεύετε συνεχώς το μείγμα αυτό, γιατί αν το ξεχάσετε, τότε θα καεί το σιμιγδάλι και ο χαλβάς σας θα είναι για πέταμα. Η διαδικασία του καβουρδίσματος κρατά αρκετή ώρα (περίπου 15-20 λεπτά), γιατί η θερμοκρασία μας είναι αρκετά χαμηλή. Μόλις αρχίζει και καβουρδίζεται το σιμιγδάλι παίρνει ένα καφέ - χρυσαφί χρώμα και τότε καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο. Κατόπιν και με μεγάλη προσοχή, ρίχνουμε το σιρόπι μας μέσα στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι, αφού έχουμε αφαιρέσει πρώτα τις κανέλες. Εδώ χρειάζεται πολύ προσοχή, γιατί το μείγμα θα αρχίζει να πετάγεται και θα πρέπει να προσέξουμε μη μας κάψει. Ανακατεύουμε συνεχώς και με προσοχή το χαλβά μας, μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι από το σιμιγδάλι. Μόλις ο χαλβάς είναι έτοιμος, τοποθετούμε το μείγμα είτε σε μικρά ατομικά μπωλ είτε σε μία φόρμα του κέικ. Πασπαλίζουμε από πάνω με τριμμένη κανέλα και ...καλή σας απόλαυση!
Διάφορες παραλλαγές
1. Στο σιρόπι μας μπορούμε να προσθέσουμε φλούδα από λεμόνι ή πορτοκάλι για περισσότερο άρωμα
2. Μπορούμε να προσθέσουμε στο χαλβά μας πριν το φορμάρουμε στα μπωλ, καβουρδισμένα αμύγδαλα, ή καρύδια ή κουκουνάρι ή σταφίδες.
3. Σε μερικές περιοχές αντί για νερό χρησιμοποιούν γάλα, αλλά τότε ο χαλβάς γίνεται πιο βαρύς
4. Αν θέλετε να γίνει λιγότερο λαδερός, τότε προσθέστε 3/4 της κούπας ελαιόλαδο.

No comments:

Post a Comment