Thursday, October 31, 2013

Κάστανο: ο βασιλιάς των ξηρών καρπών!



Τρώγονται βραστά ή ψητά, ακόμη και ωμά.  Ο λόγος για τα κάστανα, το «βασιλιά» των ξηρών καρπών όπως έχει χαρακτηριστεί, και όχι άδικα. Ποιος δεν έχει γευτεί χοιρινό με κάστανα ή τούρτα κάστανου ή κάστανα με σοκολάτα ειδικά τις Χριστουγεννιάτικες μέρες. Μια πλούσια γεύση που δύσκολα ξεχνάς…

Ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία. Για αυτό αν βρεθείτε σε ορεινά σημεία (πάνω από 250 υψόμετρο) θα δείτε φορτωμένες τις καστανιές με τον πολύτιμο καρπό τους, που μόλις έχει ξεπροβάλλει από το αγκαθωτό του περίβλημα, σημάδι ότι έχει ωριμάσει.




Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο. Περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης βιταμίνη και φολλικό οξύ, ενώ είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο και κάλλιο.
Έχουν αρκετές θερμίδες (370 τα 100 γραμμάρια), αλλά με μια συνετή κατανάλωση μπορούμε να έχουμε όλα τα οφέλη χωρίς τύψεις, αφού αποτελούν πλήρη τροφή ιδιαίτερα για τα παιδιά και για τους αθλητές.


Εγώ , σαν φανατική ζαχαροπλάστισσα, θα σας δώσω μια συνταγή για πουρέ κάστανου, που θα χρησιμοποιήσετε με πολλούς τρόπους.


Υλικά (για περίπου 2 κούπες πουρέ)
800 γρ. κάστανα ωμά
1 κούπα ζάχαρη
1 + ¾ κούπας νερό
1 κ.γ. βανίλια

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Χαράζουμε ένα «Χ» στην κάτω μεριά κάθε κάστανου, και τα τοποθετούμε σε ρηχό ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι η φλούδα τους να ανοίξει στο σημείο που έχουμε χαράξει. Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν. Τα ξεφλουδίζουμε και αφήνουμε τον καρπό να κρυώσει εντελώς.

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα κάστανα, τη ζάχαρη και το νερό και τα  αφήνουμε μέχρι να αρχίζουν να βράζουν. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε 20-25 λεπτά , μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε και τη βανίλια.
Στραγγίζουμε τα κάστανα, κρατώντας το σιρόπι που έχει απομείνει. Σε ένα μπλέντερ, πολτοποιούμε τα κάστανα, προσθέτοντας σιγά -σιγά το σιρόπι, μέχρι να επιτύχουμε την επιθυμητή υφή. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και διατηρούμε στο ψυγείο.

Μυστικό μόνο για εσάς: Αν ανακατέψετε τον πουρέ με γλυκιά σαντιγί, έχετε αμέσως μια καταπληκτική γέμιση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε τάρτες ή κέικ!

No comments:

Post a Comment